Simulaties

Batenburg heeft veel expertise als het gaat om simulatieoplossingen, zowel in de machinebouw als procesbesturing.

Om nog efficiënter te kunnen werken, de kwaliteit van de software te verhogen en risico’s te verminderen bij complexe processen gebruiken we simulaties. Voor het ontwerpen, valideren en testen van machines en systemen past Batenburg Techniek regelmatig simulaties toe. Ook voor doeleinden op het gebied van training en communicatie is het werken met simulaties een vast gegeven.

Sommige simulatiemethoden zijn eenvoudig, zoals input/output-simulaties (I/O). Andere zijn juist heel complex: we gebruiken dan fysische modellen voor maximale nauwkeurigheid. Met een HoloLens-toepassing kunnen we simuleren en testen, zonder dat de fysieke machine aanwezig is. Dat scheelt veel tijd en het vermindert de kans op fouten. Ook kunnen we van de echte, fysieke machine een virtuele kopie maken en die koppelen aan de echte besturing. In de industrie 4.0 wordt dit een ‘digital twin’ genoemd. Met zo’n twin test je wijzigingen eerst virtueel, voordat ze geïmplementeerd worden op de machine. Zo kan de machine in gebruik genomen worden mét software die al getest is. Een groot voordeel!

De investering waard

Processimulatie

Een processimulator maakt het software engineers makkelijker om grotere procesonderdelen te testen. De simulatoren van Batenburg Techniek grijpen namelijk echt in op de I/O. Daardoor hoeven geen aanpassingen gedaan te worden in de besturingssoftware en kan de simulator toch gekoppeld worden aan de bedrijfsprocessen.

Bovendien gebruiken we de simulator ook bij de interne test en FAT. Dat betekent dat nieuwe software aanmerkelijk sneller in bedrijf genomen kan worden. Zetten we de simulator in als operator training systeem, dan kan een fabriek de processen vooraf al trainen met de nieuwe besturing en HMI. Zo neemt de kans op fouten aanzienlijk af. Voor operators is dit dé optimale voorbereiding op de nieuwe besturing!

Batenburg Industriële Automatisering is ‘WinMOD® Solution Partner’. 

3D real time simulaties

3D real time simulaties

“Een foto zegt meer dan 1000 woorden” (Arthur Brisbane 1911)

Tot op heden geldt deze uitspraak nog steeds. Door 3D visualisaties te maken op basis van bestaande 3D bestanden zoals FBX, DWG of STEP files en deze real time te koppelen aan de PLC besturing krijgen alle betrokkenen binnen het project dezelfde inzichten. 3D simulaties worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Testen
  • Valideren
  • Ergonomie (ruimtelijk inzicht)
  • Trainingsdoeleinden
  • Commerciële doeleinden
  • Virtuele Mockup
  • Service doeleinden
  • HIL testen

3D simulaties kunnen in verschillende uitvoeringen worden geleverd, tijdens ontwikkeling van de software als eenvoudig draadmodel voor trainingsdoeleinden een realistisch model eventueel met dome of Occulus Rift.

Simulatie life cycle

Simulatie life cycle

Door virtueel het gedrag van een proces in een fabriek na te bootsen, kan met een processimulator het volledige fabrieksproces gesimuleerd worden. Nog voordat de software daadwerkelijk in gebruik wordt genomen, is deze dus al volledig getest.

Bekijk hier ons project voor brugsimulatie: 

Meer over ons

Bekijk hier onze andere diensten:

Sitemap