Softwarestandaard Batenburg Beenen biedt standaardisatie binnen de industriële automatisering
Binnen de industriële automatisering wordt er vaak en veel gesproken over standaardisatie. Het begint met de gedacht hoe willen wij de software opbouwen? Hoe willen wij de software gaan verdelen, in bijvoorbeeld secties of units? Of in een functionele decompositie? Om de structuur van de software te bepalen, bestaan er richtlijnen die kunnen helpen, zoals de ISA-S88/ISA-S95. Om dit te vergemakkelijken voor de voedingsmiddelenindustrie hebben wij, bij Batenburg Beenen, een softwarestandaard ontwikkeld die flexibel genoeg is voor verschillende klanten mét verschillende machines/processen.
Wie gebruikt welke softwarestandaard ?
1: De onderste ‘laag’ van een installatie kan altijd gestandaardiseerd worden in de vorm van functiebouwstenen. Denk hierbij aan motoren, kleppen, etc. Dit zijn de control modules volgens de ISA0-S88. Een motor aansturen werkt immers altijd hetzelfde. Met parameters (wel of geen rem bijvoorbeeld) kunnen deze functiebouwstenen elke keer opnieuw ingezet worden, bij alle projecten. Een fabrikant van een besturingssysteem stelt de standaard hiervoor al vaak beschikbaar. De lagen boven de control modules zijn meestal wat lastiger. In deze lagen is functionaliteit van een project aanwezig, zoals regelingen en stap-aflopen.
2: Een andere mogelijkheid is de standaard van de leverancier van de machine te gebruiken. Dit betreft over het algemeen een PLC- en HMI oplossing voor de stand-alone aansturing. Via een koppeling wordt de benodigde informatie vaak ook aan een overkoepelend systeem aangeboden. Deze koppeling kan vervolgens ook gestandaardiseerd worden, voor verpakkingslijnen door o.a. Pack-ML (van OMAC).
Een interessante ontwikkeling die daar op aansluit om procesinstallaties van leveranciers makkelijker te integreren en te koppelen is Module Type Package (MTP) van NAMUR.
3: De meeste system integrators hanteren ook een eigen PLC / SCADA standaard. Dit zorgt voor efficiëntere engineering, doordat het eigen personeel er op getraind is en er vaak eigen generatietools ontwikkeld zijn. Tevens kan de support door alle medewerkers verleend worden.
4: Tenslotte is er een standaard van een eindgebruiker. Hierbij levert de eindklant de bibliotheek en voorbeeld applicatie aan zodat er maximale uniformiteit is tussen de applicaties binnen het concern. Voor de operators biedt het voordelen dat er op alle bedienlocaties dezelfde “look and feel” is. Alle benodigde informatie is op dezelfde wijze beschikbaar. Daarmee is het personeel ook breder inzetbaar en kan het leiden tot meer efficiëntie en een betere samenwerking.
Softwarestandaard Batenburg Beenen in de praktijk bij FrieslandCampina
Bij FrieslandCampina in Gerkesklooster zijn in 2017 procesinstallaties zonder besturing ingekocht om de productielocatie verder te optimaliseren. Daarna werd één system integrator geselecteerd die de gehele installatie moest engineeren, programmeren, aansluiten én in bedrijf stellen. Batenburg Beenen werd geselecteerd om dit project uit te voeren. Voor veel installaties zijn de PLC en SCADA applicaties gebouwd met de softwarestandaard van Batenburg Beenen.
FrieslandCampina Gerkesklooster ervaart voordelen van de softwarestandaard en heeft Batenburg Beenen gevraagd of deze standaard ook op andere afdelingen door leveranciers gebruikt kan worden om applicaties te realiseren. Op deze manier is het een standaard die op de hele locatie toegepast kan worden. De Batenburg Beenen (system integrator) standaard (3) wordt hiermee ingezet als FrieslandCampina Gerkesklooster (eindgebruiker) standaard (4). Dit levert veel voordelen op voor de operators en technische dienst. Alle SCADA beelden in de fabriek zijn dan gelijk van opbouw, wat de bediening vereenvoudigd. Bovendien kan Batenburg Beenen de 24/7 support uitvoeren omdat zij de standaard door en door kennen. Batenburg Beenen zal de standaard ter beschikking stellen en uitleg en training verzorgen.
Standaardisatie leidt tot meer efficiëntie, kostenbesparingen, verbeterde kwaliteit en veiligheid, en betere communicatie en samenwerking binnen een organisatie.
Batenburg Industrial Automation
Elke dag richten wij ons op het slimmer, efficiënter, veiliger en duurzamer maken van de productie, teelt en vastgoedexploitatie van onze klanten. Dat doen wij door slimmere producten te leveren, te installeren en door hoogwaardige software te ontwerpen om processen en systemen te besturen. Denk daarbij aan digital twins, predictive maintenance en augmented en virtual reality-oplossingen. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers, partners, universiteiten, hogescholen en researchinstellingen maken wij de nieuwste technologieën praktisch toepasbaar.